jueves, 5 de julio de 2012

Boligtyper i Norge. Å leie eller å eie


Hybel
En hybel er ofte bare ett rom, enten i en studentby eller hos en familie i en enebolig. Ofte må man dele kjøkken og bad med andre beboere. Hybler er ofte utleieboliger, og det er en vanlig bolig for studenter.


Leilighet
Ei leilighet er bolig for én person eller én familie. Den ligger ofte i ei blokk eller en bygård. Leiligheter kan være små eller store. Ei ettromsleilighet har ikke separat soverom, mens ei toromsleilighet har ett soverom i tillegg til stue. Ei sokkelleilighet ligger i kjelleren (sokkelen) i en enebolig.

Enebolig
En enebolig er ett hus som ligger for seg selv. Det er ikke bygd sammen med noen andre hus.



Tomannsbolig/Firemannsbolig
En tomannsbolig/firemannsbolig er ett hus som har to eller fire leiligheter.

Rekkehus
Et rekkehus er tre eller flere hus i rekke ved siden av hverandre. Husene er nesten alltid like, og tomten er felles for alle husene i rekken. Hver bolig har egen inngang.



Boligblokk
Ei bygning som består av mange leiligheter eller hybler. Vi finner mange blokker i nærheten av og i byer, men ikke i sentrum. I ei blokk har flere leiligheter felles inngang. Hvis det er mer enn fire etasjer i blokka, kaller vi den gjerne for ei høyblokk.

 
Bygård
En bygård er en type boligblokk i sentrum av en by. Bygårder står ofte tett inntil hverandre slik at de har felles fasade med neste bygård.



Å leie og å eie

Å leie
Hvis du leier en bolig, er det en annen person som eier den, utleieren. Du betaler en fast husleie til denne personen. Husleien kan være med eller uten strøm, internett og andre fasiliteter. Det skal være spesifisert i kontrakten/husleiekontrakten mellom utleier og leietaker.

Å eie
Man må ofte ta opp lån for å kjøpe en bolig. Da betaler du avdrag og renter til banken hver måned. Hvis du eier en bolig i et borettslag eller sameie, må du ofte også betale litt husleie. Det dekker din del av fellesgjeld og forsikringer. Noen ganger inkluderer husleien også andre ting, som vaktmester, renhold av fellesareal, oppvarming eller internett.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Jobbintervju