jueves, 27 de septiembre de 2012

Gamle bilder av Bergen: Festning



 1839


Bergenhus festning ligger i innseilingen til Vågen i Bergen. Dette er en av de eldste og best bevarte festningene i Norge.

Den mest korrekte betegnelsen på Bergenhus er egentlig Bergenhus slott, siden det var kongebolig og administrasjonssentrum dengang Bergen var hovedstad i Norge. (Betegnelsen -hus betyr i slike tilfeller «befestet slott».)

Festningsanlegget omfatter området mellom Koengen i øst, Bradbenken i sør, Festningskaien i vest og Bontelabo i nord.



Området som i dag utgjør (constituye)  kjerneområdet for Bergenhus festning gikk i middelalderen under benevnelsen Holmen. Området mellom Holmen og middelalderborgen Sverresborg, anlagt (construido) i 1180-årene, var et sumpet myrområde - ciénaga o humedal, pantanoso- , som gikk under navnet Veisan (i dag Koengen).

I middelarderen kong Øystein Magnusson flyttet kongssetet fra Alrekstad til Holmen på 1100-tallet og bygde opp en kongsgård.
Da borgerkrigene ebbet ut ( menguaron )  i første halvdel av Håkon Håkonssons lange regjeringstid (1217–63) og Norge ble mer varig samlet -estable unión-, ble det bygd opp en ringmur av stein på Holmen.

Den skulle beskytte (proteger)  trehusbebyggelsen - edificios de madera-  mot brann og mot fiender. Bergen ble da hovedstad i Norge og Holmen det politiske sentrum.


Festningen forfalt i senmiddelalderen, men ble igjen militært område i 1514. Gjenreisningen ble ledet av Jørgen Hanssøn som også bygde en ringmur med vollgraver og vindelbro (foso y puente levadizo)  øst for kastellet ca. 1520

1600: .Da kongemakten flyttet ut av landet, under unionen med Danmark i senmiddelalderen, opphørte Bergen å være residensby. Men kongsgården var fortsatt det politiske og administrative sentrum for Vestlandet og Nord-Norge. Først med innføringen av eneveldet- introducción monarquía absoluta-  i 1660 ble Bergenhus en ren festning.


I løpet av 1600-tallet ble festningen utbygget og forsterket og var på sitt mest fullstendige rundt 1700, med Bergenhus og Sverresborg som en samlet festning.

Bergenhus festning tok del i Slaget på Bergens våg 2. august 1665.



På begynnelsen av 1800-tallet ble Sverresborg igjen skilt fra selve festningsområdet. Anlegget .- la construcción-  ble opparbeidet som park og forlystelseshage,-parque de diversiones- samtidig som forsvaret av Bergen gradvis  (gradualmente )ble flyttet ut av byen.

Festningen fortsatte likevel å være et militært etablissement, bl.a. som hovedkvarter for de to Vestlandsregimentene og med underoffisersskole fra omkring 1911. Underoffisersskolen hadde tilhold i kasernen på Sverresborg.

I 1897 ble en stor del av festningens areal mot sør og vest avsatt til bygging av Festningskaien.



Under andre verdenskrig ble Bergenhus tatt i bruk av tyskerne som militært område og lokalt hovedkvarter, og sovjetiske krigsfanger -prisioneros de guerra-ble satt til å bygge en betongbunker.(bunker de hormigón)  En eksplosjonsulykke på Vågen 20. april 1944 der det nederlandske fartøyet -buque- Voorbode, som var lastet med dynamitt og ammunisjon, gikk i luften, førte til store skader -causó grandes daños- på bygningene på Bergenhus.
Causar.forårsake

Fra 1945 til 1995 var Bergenhus festning hovedkvarter for Distriktskommando Vestlandet. I 1996 overtok Bergenhus Festning Regiment kommandantskapet på festningen, frem til regimentet ble nedlagt 30. september 2002. Fra og med 1. oktober 2002 overtok Sjøforsvarets skoler kommandantskapsfunksjonen.

Siden 2002 er det også etablert flere militære funksjoner på festningen, bl.a. Forsvarets regnskapsadministrasjon, Forsvarsmuseet og Hordaland heimevernsdistrikt. I tillegg har Forsvarets Musikkorps Vestlandet og Vernepliktsverket i Bergen fortsatt sitt virke - trabajo-  på festningen, og dette gjør at det i dag er ca. 150 militært ansatte i daglig arbeid på festningen. skal Kanye West og Rihanna spille der.






Bergenhus festning 
 i dag






No hay comentarios:

Publicar un comentario

Jobbintervju