jueves, 5 de julio de 2012

Byer


Storby eller metropol
 
 Storbyer blir tatt for å ha større og mer komplekse styresett, da de har høyere innbyggertall og større økonomi enn byer. 
Når vi tenker på hva som i sannhet skaper en storby i dag, kan det riktignok være tilfellet at vi tenker på urbanisering; mange høye bygninger, som er tett bygget sammen.  Men  en storby utgjøres av borgere, ikke bygninger. En storby er å forstå som et borgerskap, hvor det er de dynamiske borgerne vi har å takke for storbyen, ikke de statiske bygningene. 
 Her har vi de verdens ti største byer


Tokyo (Japan)
Jakarta (Indonesia)
New Delhi (India)
Manila (Filippinene)
São Paulo (Brasil)
Seoul (Sør-Korea)
Mumbai (India)
Shanghai (Kina)
Mexico by (Mexico)
Guangzhou-Foshan (Kina)

En by er et område med konsentrert bebyggelse for bolig, arbeid, handel og kultur, og ofte et knutepunkt for samferdsel som forbinder byen med et større omland og andre byer

En landsby  er et lokalsamfunn karakterisert ved samlet bebyggelse og en viss grad av fellesskap i rettigheter til og utnyttelse av ressurser. Landsbybebyggelse finnes over hele verden, særlig i jordbruksområder, og var vanlig alt i forhistorisk tid. Typiske trekk er teigblanding

En bydel eller kvarter er en distrikt innen byen med administrative oppgaver. Alle bykommuner i Norge er delt inn i mindre bydeler, men i offentlig norsk statistikk er det bare Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen[ som deles inn i administrative deler.



Bystatus i Norge
I Norge har et tettsted tidligere vært definert slik:
minste folketall 200 innbyggere
mindre enn 50 meter mellom husene
mindre enn 25 prosent av de yrkesaktive sysselsatt i jord- og skogbruk

Selv om bybegrepet i dag er blitt nokså uklart og bystatus nokså irrelevant, har likevel mange tettsteder sett seg tjent med å kalle seg «by». 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Jobbintervju